Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0174-221315
  • info@edvanzundert.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Hoe vraag je een arbeidsongeschiktheidsverzekering aan?

In vier overzichtelijke stappen sluit je eenvoudig een AOV af – zo pak je het aan.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) heb je nodig om te voorkomen dat het inkomen stopt bij het niet meer kunnen werken. Hoe vraag je een AOV aan?

Hoe vraag je een arbeidsongeschiktheidsverzekering aan?

Zolang een zelfstandige niet ziek wordt is er niets aan de hand. Maar als je niet meer kunt werken door een ziekte of een ongeval ontstaat er een probleem. Een inkomen verdienen gaat niet meer lukken en je hebt geen recht op een uitkering uit een overheidsregeling. Er zijn plannen voor een verplichte AOV, maar dat laat nog jaren op zich wachten. Bovendien wordt het waarschijnlijk slechts een summiere regeling. De uitkering bedraagt maximaal een percentage van het minimumloon. Hoe vraag je een AOV aan? Wat zijn hierin de stappen?

Stap 1 – Het bepalen van de behoefte

Als je door ziekte langere tijd niet meer kunt werken, moet de uitkering uit de arbeidsongeschiktheidsverzekering jouw inkomensverlies opvangen. Het is gebruikelijk dat je maximaal 80% van het inkomen verzekert. Heb je hier voldoende aan of kun je ook nog rondkomen met een lagere uitkering? De hoogte van de maximale jaarlijkse uitkering bepaalt namelijk de hoogte van de premie. Door een lager bedrag te verzekeren, kun je de premie verlagen. Bepaal voor jezelf wat je minimaal per maand nodig hebt om van rond te komen.

Stap 2 – Ga in gesprek met je verzekeringsadviseur

Nu je weet wat je nodig hebt is het tijd om advies in te winnen bij jouw verzekeringsadviseur. Welke arbeidsongeschiktheidsverzekering past het beste bij jou, en welke verzekeraar biedt een aantrekkelijke premie? Samen met de adviseur bepaal je onder andere welke eigen risico-termijn voor jou handig is en bij welke mate van arbeidsongeschiktheid de verzekering tot uitkering moet komen. De adviseur vraagt een offerte aan bij de verzekeraar die het beste uit de vergelijking komt.

Stap 3 – De aanvraag indienen en de gezondheidsverklaring invullen

Na het akkoord gaan met het voorstel van de verzekeraar kan de aanvraag in gang worden gezet. Het invullen van de gezondheidsverklaring is hierbij een belangrijk onderdeel. De verzekeraar zal de verklaring beoordelen en inschatten of ze jou ook echt kunnen accepteren voor de verzekering. Bij gezondheidsproblemen kan de verzekeraar nadere vragen stellen of aanvullende informatie opvragen bij je huisarts of specialist. Uiteraard moet je daarvoor wel eerst toestemming geven. Een medisch onderzoek kan een onderdeel zijn van het acceptatieproces.

Stap 4 – De verzekeraar geeft akkoord en de AOV is afgesloten

Zodra de medische acceptatie akkoord is, stelt de verzekeraar de polis op en verstuurt deze. Vanaf de in de polis genoemde datum ben je verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Bij ziekte heb je nu financiële zekerheid. De premie kun je verrekenen met de belastingaangifte over 2025, want deze is aftrekbaar. Het is een prettig gevoel om te weten dat je jouw inkomen bij arbeidsongeschiktheid veilig hebt gesteld.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 20-03-2025. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.