Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0174-221315
  • info@edvanzundert.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Zakelijke aansprakelijkheidsverzekering voor zzp'ers

Iedere zzp’er heeft een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering nodig. Waarom kun je er echt niet zonder?

Veel zzp’ers vertrouwen op particuliere verzekeringen bij zakelijke schades. Zzp’ers kunnen bij schade tijdens het werk echter niet vertrouwen op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren.

Bij zzp’ers is de grens tussen zakelijk en privé dun. Vaak werken ze thuis en maken zakelijk ook gebruik van privé bezittingen. Toch ligt er een grens. Dat is voor de belastingzaken belangrijk en zeker ook voor de verzekeringen. Verzekeraars letten daar goed op. Bij brand maakt de verzekeraar bijvoorbeeld duidelijk onderscheid tussen inventaris en huisraad. Let vooral op deze splitsing voor de aansprakelijkheidsverzekering.

Wanneer biedt de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren dekking?

De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) biedt dekking tegen schade door aansprakelijkheid in de hoedanigheid als particulier. Een zzp’er die bij een klant thuis een cv-ketel installeert kan bij schade aan de bezittingen van de klant geen beroep doen op de AVP. Logisch, want daar is de verzekeraar bij het bepalen van de hoogte van de premie ook niet vanuit gegaan. Zakelijke risico’s zijn vaak groter dan particuliere risico’s.

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering: je kunt niet zonder

Voor veel beroepsgroepen is de kans op schade aangericht aan klanten of opdrachtgevers klein. Bij een aannemer is de kans op aansprakelijkheidsschade groter dan bij een psycholoog. Toch is het voor beroepsgroepen belangrijk om de aansprakelijkheid voor aangerichte schade te verzekeren. Iedereen kan binnen zijn werk schade of zelfs letsel aanrichten aan anderen. Voor financiële schade door beroepsfouten is juist een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig.

Wie sluit een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af?

Binnen jouw beroep kun je materiële schade of letsel aanrichten, maar er is ook nog zoiets als beroepsschade. Een architect ontwerpt bijvoorbeeld een bedrijfspand, maar door een foutje ontstaat er instortingsgevaar en moet het pand worden hersteld. De fout is niet verzekerd op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Het is namelijk financiële schade door een beroepsfout. Ook dit risico kun je verzekeren, maar de noodzaak van deze verzekering verschilt sterk per beroepsgroep.

Een derde van de zzp’ers vertrouwt op de AVP

Van de zzp’ers verwacht een derde dat ze op de AVP verzekerd zijn voor schade door (zakelijke) aansprakelijkheid. Bijna de helft gaat er vanuit dat de particuliere verzekering nooit dekking biedt. Dit blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer in samenwerking met Centraal Beheer. De zzp’ers die dekking verwachten vanuit de particuliere verzekering kunnen een behoorlijke financiële domper ervaren bij schade. Vaak zal de particuliere verzekeraar een schade afwijzen als het een zakelijke schade is. Er is wel een trend gaande dat de opdrachtgevers een aansprakelijkheidsverzekering verplicht stellen bij het inhuren van zzp’ers.

Bespaar niet op de noodzakelijke verzekeringen. Een keer per ongeluk een raam intikken met gereedschap is qua kosten nog te overzien, maar bij letsel of het veroorzaken van een brand ligt de situatie iets anders. De betaalde premie van de zakelijke aansprakelijkheidsverzekeringen is aftrekbaar van de winst.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 28-03-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.